ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.04.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 23.09.20
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2024
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

O zi pe Domeniul Casa Comana

TIPĂREȘTE

Paștele Catolic a adus cu el primul weekend cel mai însorit și cel mai călduros din anul acesta, așa că am decis să ne expunem trupurile la soare, mai ales că eram dornici să ne refacem stocul de vitamina D. Bine… n-am ajuns chiar la mare, că decizia a fost luată instant duminică dimineață după un somn prea scurt după ce trecusem la ora de vară, așa că am ales ceva care să nu fie departe de urbea bucureșteană și chiar n-a fost, că fix într-o oră de când am plecat de-acasă, am ajuns acolo (41 km din ușa blocului).  

Am aterizat deci la Comana, daaa… aia din județul Giurgiu, că tot nu fusesem niciodată! Dar nu este ăsta un motiv de laudă, că așa ca noi au gândit încă trei mii cinci sute douăzeci și trei de bucureșteni 😊 (ăia trei din coadă eram noi!); adică ori avuseseră mintea prea puțin odihnită, ori nu fuseseră nici ei acolo și s-au hotărât brusc să cucerească locul. Și cu toate astea, cred că nu era chiar ca în sezonul estival, când toată Valea Prahovei se hotărăște să se mute la Comana 😊 după cum am citit că se întâmplă de câțiva ani încoace. Anyway…  

Despre domeniul Casa Comana - așezat pe buza sud-estică a Parcului Natural cu același nume - găsiți informații complete și detaliate referitoare la cazare, tarife, programul locurilor de divertisment și al restaurantelor etc. pe site-ul casacomana.ro, dar și pe “al nostru” , unde s-au scris mai multe articole în două secțiuni similare (i) Parcul de Aventură Comana și (ii) Rezervația naturală Comana. Cele 17 articole acoperă o perioadă bunicică de timp (2010 - 2022) astfel că textele și pozele reflectă cronologic evoluția în timp a acestei zone naturale și de agrement.  

Nu vă bat la cap cu ce s-a mai scris, vă spun doar că Parcul Natural Comana s-a născut printr-o Hotarâre de Guvern din 2004, iar acestă decizie s-a adoptat pe baza unei documentații tehnice și științifice elaborate încă din 1954 de către Academia Română. La cele două arii protejate, respectiv Rezervația Oloaga Grădinari – în care este protejat ghimpele (Ruscus aculeatus) și Rezervația Padina Tătarului – în care este protejat bujorului românesc de pădure (Paeonia peregrina, ssp.romanica) s-a adăugat Balta Comana, tot arealul întinzându-se pe o suprafată de 24 de mii de hectare.

Noi am ajuns doar pe domeniul Casa Comana care, înființat în 2010, a devenit în prezent” loc de pelerinaj” pentru iubitorii de natură, dar mai ales de aventură. Toți cei care accesează situl caută aici forme de relaxare și petrecere cât mai plăcută a timpului, în mod justificat, întrucât locul oferă o mulțime de astfel de posibilități pentru copii, adolescenți și adulți de toate vârstele. Cățărările în parcul de aventură, pe mai multe trasee de dificultăți diferite, plimbările cu bicicletele închiriate, călătoria cu trenulețul Orient Expres, excursia cu vaporașul, sesiunile de echitație sau explorarea la pas a domeniului sunt doar câteva dintre activitățile pe care le poți face odată ce ai pătruns în zonă.  

Cei care nu au firi sportive sau își doresc doar odihnă și relaxare, au variantele de a petrece timpul stând ca muștele la soare pe păturica ecosez (dacă și-au adus de-acasă) sau lenevind într-un hamac pe malurile apei, la umbra copăceilor care în curând vor exploda de verde. Alternativă au și amatorii de pescuit, cei ce pot alege să îşi petreacă ziua așteptând să li se arate norocul cu vreun crăpcean îndrăgostit de nadă. 😊

Desigur, după plimbări sau zbenguială prin copaci, domeniul este pregătit să ofere delicii culinare și lichide de hidratare, prin nu mai puțin de 6 restaurnate/terase/locuri care prepară bucate specifice sau tradiționale... pentru cei care își doresc cu adevărat și au răbdarea să aștepte!

Experiența noastră

Am ajuns la Comana cam pe la prânz și cum eram convinși că întârzierea asta ne va costa timp pentru găsirea unui loc de parcare, nici n-am îndrăznit să mergem până la centrul satului, așa că am făcut dreapta pe a doua stradă după ce am pătruns în urbe din DJ411 și am mers ață către terenul viran din capătul străzii Gherorghe Rădulescu, pe care Google ni l-a arătat pe hartă. Deși se putea parca și acolo, am făcut un pic stânga și imediat ce am pătruns pe drumul aparținând domeniului Casa Comana am găsit un loc de parcare, de la care a început incursiunea noastră.  

Căscatul gurii peste tot nu costă nimic :D, așa că am luat-o cătinel la pas pe marginea estică a domeniului, trecând pe lângă La Grădina, un soi de cofetărie unde era déjà formată oarece coadă.

Trecem pe lângă locul în care se închiriază caiace și hidrobicilete urmând aleea ce desparte parcarea destinată exclusiv clienților cazați în Casa Comana de capătul îngust al lacului în forma unui gât de lebădă. O ținem drept înainte până la terasa-ponton, dar în loc să virăm dreapta pe aleea croită pe lângă lac, continuăm în față până la Piațeta Regina Maria. Gangul din stânga ne atrage pe sub portalul creat între cele două clădiri să ajungem în fața stabilimentului-hotel, pe unde trece strada Gelu Naum. Nu ne-am propus să mergem în zona mai sălbatică a rezervației, în care se pătrunde prin capătul din dreapta al străzii, așa că revenim pe domeniul Casei Comana.  

Reluăm traseul pe aleea ce respectă forma lacului și lăsăm în urmă Taverna Marelui Paharnic, terasele și grătarele amenajate cu un sigur scop – să deturneze vizitatorii de la activitățile sănătoase precum sportul și plimbarea în natură. :D

În stânga, vis-a-vis de lac, pădurea slab înfrunzită lasă la vedere întreaga țesătură de frânghii, podețe, cabluri, scări și mici platforme de odihnă prin care omuleți echipați adecvat pentru lupta cu traseele, își descarcă adrenalina.  

Urmărim vreme îndelungată forfota încordată și plină de concentrare, dar teama de gât înțepenit ne determină să continuăm plimbarea cu o poziție mai firească a capului, astfel încât trecem să observăm căluții din țarc, bărcuțele care aluncă pe luciul lacului sau tiroliana de lângă Pasarela Dorințelor. S-au înmulțit lăcatele prinse de balustradele pasarelei (comparativ cu ce-am văzut prin pozele din alți ani).

Nu ne hotărâm care dintre plimbări ar fi mai distractivă, cea cu trenulețul viu colorat sau cea cu vaporașul pregătit la debarcader, așa că renunță la ambele în favoarea explorării parcului pe propriile picioare.

Trecem canalul Corint peste Podul Sărutului și ne îndreptăm spre Turnul Soarelui, cocoțat pe colina din apropiere. Zugrăvit în alb și albastru, cu acoperiș de țiglă cărămizie și o cascadă mică la poale, turnul ne-a cucerit imediat. Ne-a surprins și mai plăcut când am constatat că la intrare nu este nimeni la coadă. Pentru 15 lei de căciulă suntem lăsați să urcăm și bonus, primim câte o fisă metalică pe care am strecurat-o în buzunare cu credința sinceră că este un suvenir. La fiecare palier la care se ajunge sunt amenajate băncuțe și mese din lemn, pictate cu peisaje inspirate din ecosistemul din vecinătate. Din loc în loc, câte un album despre Delta Neajlovului așteaptă să fie răsfoit. Ajunși la ultimul nivel, ieșim pe terasa exterioară să admirăm peisajul. Abia aici descoperim utilitatea fisei, când binoclul montat pe terasă ne aduce mai aproape imaginea Bisericii Neajlov care altfel se zărește hăăăt în depărtări, peste cărările de apă și marea de stuf.   

Coborâm din turn, apoi și mai jos, pe Scara Biruinței, ca să ne continuăm traseul. Podul dragostei fără sfârșit ne desparte de malul pe care se profilează mândru Hanul Poștalionului, consemnat ca fiind locul în care se schimbau caii cu unii odihniți pentru continuarea călătoriei, astăzi un restaurant. Facem o pauză tehnică și constatăm cu mulțumire că toaletele poștalionului, amenajate într-o clădire separată, sunt ținute curate și cu consumabile disponibile.

Ne continuăm plimbarea pe aleea de lângă lac, avem ocazia să admirăm alți doi cai frumoși închiși într-un țarc, dar și Cherhanaua de pe malul opus, care se reflectă în lac precum o locuință lacustră.

Ne odihnim un pic pe iarba grasă de lângă lac, dar fumurile grătarelor aduc mirosuri care mai de care mai îmbietoare. Oricât de apetisante și stârnitoare de pofte sunt aromele, statul la coadă ne descurajează. Ne punem de acord că nu acolo ne vom potoli foamea care începuse să ne dea semnale, așa că ne mai învârtim un pic prin zonă ca să mai profităm de seninul și căldura din acea zi de duminică.

Întoarcerea spre mașină o facem alene, pe aleea care traversează zona numită Oktoberfest, în care vara se organizează concerte în aer liber. Cozile de la grătar și bere, precum și aglomerația de la mesele cu umbreluțe ne dovedesc faptul că locul este foarte apreciat. Pe partea stânga se zărea printre copacii ce străjuiau aleea locul amenajat pentru tirul cu arcul, dar ne pierdusem concentrarea și era vremea să plecăm spre casă.  

Plimbarea noastră pe domeniul Casei Comana a durat aproape cinci ore și a fost una plăcută și relaxantă. Ne-am făcut o idee despre ce vrea să fie acest loc de la Delta Neajlovului și la care am vrea să mai revenim pentru a explora un pic mai mult din zona protejată a Parcului Natural Comana, de ce nu, poate călărind bicicletele.  

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de k-lator in 06.04.24 00:21:21
Validat / Publicat: 06.04.24 08:55:50
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Anglia, Austria, Franța, Germania, Elveția, Spania, Portugalia Norvegia, Suedia, Croația, Munte Negru, Slovenia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Grecia Estonia, Rusia, Ukraina Republica Dominicană

VIZUALIZĂRI: 453 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (k-lator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P34 arbust lîngă cascadă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.04.24 09:08:38]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

k-latorPHONEAUTOR REVIEW
[06.04.24 09:25:52]
»

@webmaster: Mulțumesc, sunt onorată!

Pușcașu Marin
[06.04.24 09:42:14]
»

@k-lator: Păi... un caiac, o hidrobicicletă, nimic? Doar plimbare? Să nu-mi spui c-ai transformat caloriile doar în endorfine.

E frumos domeniul, doar că e cam lung drumul pentru mine. Dar m-ar bate gândul să ard ceva benzină pân-acolo. Poate mă întâlnesc cu Sinan-Pașa. Și-acum are să-mi dea niște ducați de când l-am bătut la” Păcălici” înainte să-l ciufulească ai noștri pe-acolo.

Acu' pe bune, chiar arată bine locurile și e un lucru bun că există și la sud de București posibilitatea de a ieși undeva la aer curat (mă rog... sper c-o fi curat), la un grătar, la o plimbare. Mă gândeam că poate-ați băgat ceva și la” ghiozdan” pe-acolo. La cum sună denumirile cârciumilor de le-ai enumerat prin articol, aș fi curios dacă și” combustibilul” e la fel de atrăgător. Taverna Marelui Paharnic... îți dai palme dacă ești șofer... Hanul Poștalionului... frumos.

S-o mai comiteți! Vremea bună de-abia de-acum începe.

k-latorAUTOR REVIEW
[06.04.24 13:20:22]
»

@Pușcașu Marin: De data asta chiar așa a fost, mai mult cu endorfine decât cu ardere de calorii, că nici nu prea eram pregătiți mental de o mare aventură când ne-am hotărât să mergem. Da, doar să mergem... habar n-am câte mii de pași, că mi-am dezactivat aplicația. M-a enervat rău odată când io știu sigur că am numărat în gând 15.600 de pași și ea îmi arăta că am făcut doar vreo 5.000

Gata, am prins ideea! Când ajung data viitoare, dacă pașa nu recunoaște că ți-a rămas dator, îl dau pe mâna lui Vlad Țepeș, să-l învețe minte să mai dea țepe

Păi la vară când tot bucureșteanul caută supapa de evacuare din cazanul sub presiune care devine capitala, locul ăsta ar fi una dintre acele supape. Eu personal, am rămas impresionată de ce au făcut oamenii ăia acolo. Totul este de bun gust, este curat și bine îngrijit.

Mulțumesc că ți-ai făcut timp să citești și mai ales că... era să zic: mi-ai scris un ecou ... că ai scris și câteva vorbe!

Marius 72PHONE
[06.04.24 16:37:36]
»

După ce am citit interesantul articol și din ce zăresc în poze, locația se prezintă foarte atrăgătoare!

Apreciez investiția celor de acolo însă nu prea sunt de acord cu denumirile în spaniolă - cea cu "degustacion" - și nici cu germanul "Oktoberfest". Spune-le, tată, pe românește cumva!

Cea cu "paharnicul" e foarte vrednică, în schimb!

Se pare că au dat buluc bucureștenii pe acolo de s-au format așa cozi! Mai ales la mâncare! 😂

Iar voi v-ați ținut bine, doar plimbăreala... 😊

Mi-a plăcut modul în care ai prezentat orele petrecute în acel loc și felicitări pentru felul în care mi-ai captat interesul să "mă plimb" alături de voi!

k-latorAUTOR REVIEW
[06.04.24 21:28:29]
»

@Marius 72: Partea asta în care am fost noi de data asta, este cea amenajată și comercială din Parcul Natural Comana. Cei doi proprietari, Verona și Gelu Palamaru s-au inspirat din resorturile din Europa, în special Italia, și au pus în aplicare ideile altora... așa se explică poate că uneori au uitat să traducă și în română.

Una peste alta, au făcut o treabă foarte bună și locul are mare succes.

Partea mai sălbatică și protejată, poate fi vizitată de asemenea, există niște amenajări mai puțin pretențioase, precum niște podețe și traverse de lemn, pentru a putea străbate pădurea și zonele umede cu stufăriș. Sper să ajung cândva și pe acolo.

Mulțumesc pentru lectură. Gânduri bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marius 72, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂParcul de Aventură Comana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.51980996131897 sec
    ecranul dvs: 1 x 1