BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De mâncat și de băut în Neos Marmaras
Revenim la bucătăria grecească de fiecare dată cu dor și mare bucurie; de cele mai multe ori, când ne aflăm pe pământuri elene, dar s-a mai întâmplat și pe-aiurea (totuși, nicăieri bucatele parcă nu-s atât de gustoase decât cele preparate „la mama lor acasă” ). Rareori am dat greș cu ceva; de fapt, chiar nu-mi amintesc acum, pe loc, o situație anume, deci e posibil să nu fi dat greș niciodată 😊. (Și) mâncarea este unul dintre motivele pentru care iubim atât de mult Grecia.
Având baza în Neos Marmaras, am avut ocazia să testăm mai multe mâncătorii aparținând mai multor categorii: 2 taverne, un bar, o pizzerie și un restaurant de pește. Voi creiona pe scurt fiecare experiență în cele ce urmează.
***
Jos, chiar la baza străzii Grammou, pe care este amplasată cazarea noastră (Pela Veranda Exquisite Suites), se află Alcano, descris pe Google drept „restaurant fast food” . Ce-i drept, are referințe bune, dar noi voiam mâncare serioasă, nu fast food. Așa că am lărgit un pic aria de căutare și am dat de Taverna Karanasou, situată chiar acolo unde începe plaja principală a localității, numită după aceasta. De fapt, e și un mic port pescăresc acolo, aveam să constatăm la fața locului. Karanasou are și ea notă bună (4,4 din peste 500 de evaluări).
Am ajuns în câteva minute, distanța nu-i mare (dar în Neos Marmaras se cm urcă și se coboară; nu de speriat, nu vă fie frică). Taverna ne-a întâmpinat cu o zonă de interior pe care am străbătut-o (nu era nimeni, doar 2-3 angajați) și apoi cu o terasă amplasată pe 2 niveluri, ultimul chiar în buza mării. Evident, acolo ne-am îndreptat, ocupând una din mesele acoperite cu fețe textile cadrilate plus cele specifice spațiului elen, din hârtie absorbantă. Mobilierul era din lemn, cel mai simplu design posibil, pe jos era nisip, iar umbelele improvizate din niște frunze uscate de palmier. Punctul forte era, desigur, marea.
Am primit meniuri care sunt absolut tipice pentru zonele turistice din Grecia: niște foi introduse în folii de protecție, tipărite în mai multe limbi de circulație. Oferta este de asemenea cea obișnuită, nici nu doream altceva: aperitive, pește și fructe de mare, salate, preparate tradiționale, deserturi și băuturi.
Am ales tzatziki (4 euro), mă înnebunesc după el, mi se pare răcoritor și merge bine cu orice: cartofi prăjiți, carne, pește. Pe urmă, musaca, iar Tati stifado (ambele 8,5 euro porția). De băut am luat câte o bere Alfa (4,5 euro; interesant e că toate sortimentele erau la același preț). Servirea n-a durat mult, mâncarea a fost bună, berea rece, priveliștea de milioane. Nu mai am nota de plată (de obicei le pozez, dar mai uit), nu știu dacă pâinea sau cartofii prăjiți care au însoțit ambele porții au intrat sau nu în preț. Ideea e că a fost ieftin oricum. Recomand cu toată inima!
***
În aceeași seară ne-am oprit pentru un drink pe faleză, la Nostos, „bar de cocktail-uri” , cum zice Google, care de asemenea îi oferă destul de mult credit (4,4 din peste 600 de reviewuri). Atmosfera e foarte faină, muzica bună, se poate sta la mese normale (cred că au și chestii de mâncat), dar noi am ales niște canapele & măsuțe cu vedere la mare și apus. Am luat câte o bere mică, mai mult ca pretext să întârziem prin preajmă. Am stat vreo juma de ceas și ne-am continuat plimbarea.
***
A doua zi am dedicat-o plajei din localitate, adică a fost de leneveală. Când ni s-a făcut foame, am ochit taverna cea mai apropiată, peste drum și am abordat-o. Se numește Blue Maris și are și camere de închiriat. Google zice 4,5/400.
Terasa se întinde în fața locației, la umbra unor copaci ale căror frunze deja începeau a rugini. Dacă n-ar fi fost acestea, nici n-ai fi zis că-i sfârșit de septembrie, atât de cald și de frumos era!... Mobilier de lemn vopsit în alb, fețe albastre, supra-fețe albe. Terasa goală, nu știu dacă au fost 3-4 mese ocupate. Toaleta curată și perfect dotată – în interior, desigur.
Meniul cuprinde chestii grecești obișnuite și interesant e că aici am putut să-l consultăm direct în limba română 😊. Am ales pâine (4 euro), o salată grecească (8 euro), o porție de caracatiță la grill (13 euro) și alta de file de biban (13 euro). Ospătarul nu ne-a întrebat dacă vrem garnituri, noi am crezut că sunt incluse, dar nu erau. Noroc cu pâinea. Mâncarea însă a fost frumos prezentată și, desigur, proaspătă și delicioasă. Dacă am fi avut un cartofior sau niște orez, ar fi fost perfect! Am băut împreună jumătate de litru de vin alb (6 euro).
Nici aici văd că n-am pozat nota de plată, dar se poate socoti cam cât o fi fost. Ceva mai scump ca dincolo, e drept că peștele e mai scump decât musacaua. Și pâinea, Doamne, 4 euro! În fine, data viitoare cred că aș alege altă cârciumă.
***
În seara următoare ne-am oprit la Roma Pizza, chiar în dreptul portului. Clădirea principală se află dincolo de șoseaua ce străbate localitatea, însă are 2 terase (dintre care una suspendată, închisă la ora aia) pe partea cu marea. Evident, noi colo am ales o masă.
Nu eram prea flămânzi, mâncaserăm destul de bine la prânz. Am ales o pizza mică cu sweet chilly (6,9 euro) și o porție de giros de porc la farfurie (6 euro) și le-am împărțit. Eu am băut bere Alfa nefiltrată (5,8 euro), iar Tati un pahar de vin (3,5 euro). Mâncarea a fost gustoasă, ca orice fast food (din când în când ne mai prostim și noi...). Țin minte că am socializat cu niște pisicuțe și ne-am delectat cu imaginea portului îmbrăcat în luminițe de seară. De data asta am pozat nota, a fost 22,2 euro. Decent (mai puțin prețul berii weiss, totuși).
***
Ultima cină am vrut s-o petrecem într-un loc deosebit, memorabil. Am avut pe lista scurtă Ta Kymata (în capătul falezei), Origano și Okyalos Sea. L-am ales pe cel din urmă, pe criteriul că era cel mai aproape de noi. Altfel, toate au note bune și vedere frumoasă la mare.
Am fost conduși pe niște scări la terasa superioară. Ăsta – restaurant dichisit, nu cine știe ce decorațiuni, dar de bun gust. Scaune gen fotolii, cu pernuțe pentru șezut și spate, pad-uri pentru farfurii, sare de Himalaia, râșniță cu piper mozaic; de-astea. Meniul – pliant pe 3 păginuțe și încă una pentru băuturi.
Am ales întâi de băut, juma de litru de vin alb (7 euro) și o sticlă mare de apă (2,5 euro). Drept aperitiv am luat chifteluțe de roșii (7,5 euro), despre care am aflat prima dată de pe un site cu mâncare grecească și pe care le-am gustat prima (și până atunci ultima) dată acum 2 ani, în Kefalonia. Minunate! Merg perfect cu tzatziki (5 euro), desigur. Ni s-a sugerat și ceva pâine prăjită și am acceptat; aveam s-o regăsim pe nota de plată, dar la un preț decent (1 euro). Ca fel principal, am optat pentru risotto cu fructe de mare, fenicul și lime (17 euro) și caracatiță cu piure de mazăre (16 euro).
Totul a fost foarte, foarte bun, cu adevărat memorabil! Bine, că ne-am săturat doar cu aperitivele, însă ne-am luat avânt și pentru celelalte și bine am făcut. Se simțea și feniculul, și o tentă finuță de coajă de lime – o combinație la care nu m-aș fi gândit, iar caracatița a venit acompaniată de un sos roșu foarte aromat (cred că era cu vin). Un deliciu! De fapt, mai multe delicii!
Am primit desert din partea casei, niște prăjiturele gen negresă. Am zis inițial că nu mai putem, dar cumva s-a găsit loc și pentru ele...
Faină experiență Okyalos Sea, a meritat fiecare bănuț din cei 57 de euroi pe care i-am decartat în final. N-am regretat defel.
***
Una peste alta, am mâncat bine, ca de fiecare dată, pe la frații greci. Neos Marmaras e un loc pitoresc, bogat în opțiuni de luat masa pentru toate buzunarele. În general, la un raport preț/calitate corect. Am mai mâncat și în alte locuri în peregrinările noastre prin Sithonia, mă gândeam inițial să povestesc în același articol, dar cred că-i mai bine separat. În fond, pot fi oameni care să caute informații despre Sarti sau Nikiti și să nu le pese de mâncătoriile din Neos Marmaras pentru că nu vor ajunge acolo. Așa că pe celelalte le voi povesti separat.
Trimis de crismis in 16.03.24 16:34:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@crismis: "Capricii si delicii", cam asa s-ar numi ce ai povestit tu aici, iar eu acum inghit in sec la greu. Toate arata foarte bine, mi-au ramas ochii insa la pizza si tentaculele de caracatita.
De fapt ai spus bine ca nu ai cum sa dai gres cu mancarea din Grecia... poate sa mai iei cate o plasuta mica, dar astea sunt accidente.
Sa va fie de bine, votat cu mare drag.
@crismis: Și mie-mi place mâncarea grecească! 👍
Ce-am văzut în pozele tale m-a făcut să salivez „la greu” ! Mi-a rămas gândul la P29 care arată f bine, dar și la P19!
Când am fost prima dată în Grecia (prin 2015), la Atena, am comandat la una din terasele cartierului Plaka o musaka, la o recomandare a unui prieten din țară! Am avut o mare dezamăgire, din păcate! Eu mă așteptam să fie ceva cam de felul celei din poza Po8, postată de tine aici! Am primit, în schimb, un castronel din lut, cu ceva ce semăna a piure zemos și cu ușoare urme de carne tocată! Era tare fierbinte (singura calitate), dar la gust, numai a musaka nu semăna! Așa se întâmplă când e „vad” mare la mâncătorii! De ce spun asta?! Pentru că la fel am pățit și la Veneția, prin 2009, când am mâncat o pizza la o terasă aflată chiar la piciorul celebrului pod Rialto, unde era foarte multă vânzoleală pe la mese. A fost cea mai proastă și cea mai scumpă pizza mâncată de mine vreodată! Cea din poza P19 este fff apetisantă! Cred că și gustul a fost tare bun!
Îmi plac articolele tale, sunt cu descriere detaliată, unde se strecoară și puțin umor!
Felicitări! 👋 Am votat cu drag!
@crismis: Așa este, Neos Marmaras este un loc pitoresc al Eladei.
Mâncarea grecească este și ea bună-rău dar și alegerile tale au fost! Dacă priveliștea pe care o ai în fața ochilor este așa ca prin poze, cum să nu-ți meargă la suflet și papa sau berea rece?
Ai naibii grecii ăștia, la barul de cocktail-uri au băut un” s” (P15) din Nostos! .
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 [Fish Tavern To Simadi] Taverna To Simadi — scris în 27.08.19 de ramop din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2019 [Panos Fish Tavern] Panos Fish Tavern — scris în 27.08.19 de ramop din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2018 [Taverna To Steki tou Meniou [Parthenonas]] To Steki Tou Meniou, simplu, ușor de reținut, ușor de găsit — scris în 27.10.18 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 [Fish Tavern To Simadi] M-am simtit ca la un prieten de suflet la 'To Simadi' [plaja Paradisos, la 1 km de Neos Marmaras] — scris în 16.07.14 de Seteanum din BUCURESTI - RECOMANDĂ