ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Catedrala Sf. Alexandru din Alexandria

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În luna octombrie anul trecut am făcut cu o agenţie turistică o excursie de o zi în apropiere de Bucureşti prin sudul ţării. Cu acestă ocazie am văzut în Drăgăneşti Vlasca splendida biserică Pantocrator vezi impresii cât şi mănăstirea Sf. Treime. De aici pe DN6, după 27 km am ajuns în Alexandria unde am vizitat catedrala episcopală Sf. Alexandru (a nu se confunda cu catedrala cu acelas nume din Olteniţa care mai are şi hramul Sf. Nicolae)

 Orasul Alexandria a fost înfiinţat relativ recent, în 1840, prin hrisov domnesc semnat de Al. Dimitrie Ghica, pe malul râului Vedea unde existau de câţiva ani în urmă locuinţe, o piaţă şi multe bordeie. 

Istoricul catedralei

Iniţial, în 1836 a fost construită o bisericuţă de lemn cu hramul 'Sfantul Alexandru” , care in scurt timp a devenit neincapatoare datorită dezvoltării oraşului. În 1855 s-a hotărât ridicarea unei biserici comandându-se 500000 cărămizi. Prin efort material susţinut al epitropiei, primăriei şi al localnicilor s-a reuşit ca în timp de 29 de ani (1868-1898) să se construiască actuala catedrală cu hramul Sf. Alexandru. Proiectul a fost amânat din lipsa fondurilor Cu toate acestea, ˝proiectul se reia prin organizarea la 18 iulie 1868 a unei licitaţii pentru fabricarea a încă 200.000 de cărămizi şi pentru aprovizionarea cu 150.00 kg de var necesare construcţiei” , se menţionează în cartea” Catedrala Episcopală Sf Alexandru” . În total au fost folosite un milion de cărămizi (grosimea zidurilor variind între doi metri la bază şi un metru la cornişă). S-a apelat la o loterie care a emis 120000 bonuri în valoare de 1 leu. Deasemeni în 1871 o trupă de teatru de la Bucureşti a fost invitată să pună în scenă la Alexandria trupa de teatru” Formarea oraşului Alexandria” . Banii obţinuţi au fost dirijaţi spre construcţia catedralei dar au fost insuficienţi pentru continuarea lucrărilor. În biserica fără turlă şi picturi, cu acoperiş de şindrilă s-au ţinut slujbe până în 1873 când a fost închisă din cauza deteriorii. Abia în 1898 a fost finisată şi sfinţită cu hramul Sf. Alexandru. După cutremurul din 1940, frescele au fost restaurate iar după cel din 1977 i s-au făcut reparaţii. În timpul celui de al doilea război mondial, nemţii au furat clopotele pentru a le transforma în obuze. In anul 1994 catedrala Sf. Alexandru a devenit necropola domneasca, prin aducerea si asezarea in pronaos, a osemintelor domnitorului Alexandru Dimitri Ghica de la Biserica 'Ghica-Tei' din Bucuresti. Sarcofagul a fost adus de la Muzeul Militar Bucureşti. A funcționat ca Biserica Sf. Alexandru după care, în 1996 a devenit catedrală episcopală cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la fondarea oraşului iar din anul 2004 a fost clasată ca monument istoric. Catedrala deţine o vastă bibliotecă deţinând manuscrise şi cărţi rare din sec. XIX. Primul Episcop al Alexandriei si Teleormanului este părintele Galaction care pastoreste din 1996. Din 1997 până 2012 au mai avut loc consolidări, restaurări ale picturii şi lucrări de întreţinere.

Sfântul Alexandru

Sfântul Alexandru (239-337) a fost episcop la Constantinopol sub domnia împăratului Constantin cel Mare, luând parte la sinodul ecumenic de la Niceea în anul 325. A fost un aparator al dreptei credinte impotriva ereziilor apărute în acel timp. La acest sinod l-a combatut pe Arie, un preot doctrinar, care incepuse sa predice o invatatura neconforma cu traditia si credinta bisericii, pentru care a fost excomunicat.

Arhitectură şi dotări.

Catedrala impresionează prin masivitatea şi arhitectura ei şi impune prin frumuseţea decorativă atât interioară cât şi exterioară. Este realizată în stil bizantino-romanic. Catedrala are dimensiuni impresionante:42 m lungime, 26 m lăţime, înălţime la vârful turlei mari 45m. În interior este sub formă de cruce şi navă în exterior. Intrarea în catedrală este impresionantă datorită coloanelor în stil corintic. Catapeteasma neogotică are înălţime de 10m. Peste pronaos are două turle în care se află clopotele şi ceasurile. Pardoseala este din marmoră mozaicată. Vitraliile au fost realizate de meşterul Rudolf Ziegler care a lucrat şi la Castelul Peles. La catapeteasmă s-a adaugat ca donaţii icoana Sf. Spiridon şi icoana Sf. Filofteia. Policandrele şi sfeşnicele împărăteşti au fost lucrate în bronz aurit de o casă vieneză. Candelele din argint sunt făcute după modelul celor de la Domniţa Bălaşa din Bucureşti. Picturile în ulei aufost realizate de o echipă din care a făcut parte şi St. Luchian. ˝ Chiar dacă nu privim această biserică ca pe o zestre strămoşească, ca pe un locaş de cult să o privim ca pe o galerie de artă pentru că nu avem la îndemână o suprafaţă de 2000 de metri pătraţi pictată de Ştefan Luchian aşa pur şi simplu şi să o neglijăm pentru că ea se află într-o biserică. Ea este zestrea oraşului şi trebuie să facem tot posibilul să o lăsăm celor de după noi aşa cum noi am primit-o, (preot paroh Gh. Popa) ' Mozaicul floral executat de un meşter italian, s-a păstrat foarte bine, este în sine o lucrare de artă. În consonanţă cu pavimentul, tot câmpul floral mural a fost făcut tot de un italian, la iniţiativa pictorului Ştefan Luchian. Culoarea dominantă atât în exterior cât şi în interior este un albastru ceresc odihnitor.

Aflată la numai 90 km de Bucureşti, merită să vedeţi una dintre cele mai frumoase catedrale din ţară, Sf. Alexandru din Alexandria, pictată de St. Luchian.

web, pentru că tot suntem în Săptămâna Luminată te rog să înserezi:             

https://www.youtube.com/watch?v=dpDDtFv7JBQ

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 10.05.24 09:53:01
Validat / Publicat: 10.05.24 12:23:32
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 233 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Uşile de intrare în catedrală
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[10.05.24 12:23:16]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Alexandria şi împrejurimi, ALEXANDRIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Alte mănăstiri din Muntenia]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Alexandria şi împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064642906188965 sec
    ecranul dvs: 1 x 1